Betere voorzieningen gehandicapten nodig

ROTTERDAM – De gehandicaptenvoorzieningen moeten verbeteren. Dat is de conclusie die donderdag getrokken werd tijdens het debat van de Nationale Wereldgehandicaptendag dat donderdag in recreatiecentrum Oostervant te Rotterdam gehouden werd. Verschillende gehandicapten, politici en leden van betrokken partijen discussieerden over sport, werkgelegenheid, huisvesting en mobiliteit van gehandicapten.

Tijdens het tweeënhalf uur durende debat werden de vier onderwerpen uitgebreid behandeld. Door middel van woordenwolken leidde Erik van Loon, Stichting Aquarius, de discussie. Aan het einde was de algemene conclusie dat de voorzieningen voor gehandicapten verbeterd moeten worden. Zo zouden de gehandicaptensporten meer in het licht moeten komen te staan, moet het openbaar vervoer beter toegankelijk worden, zouden werkgevers meer moeten openstaan voor minder validen en moet er bij huisvesting meer rekening gehouden worden met de beperkingen van een gehandicapte.

Met name over de gehandicaptensporten werd flink gedebatteerd. Menig debater was van mening dat sportverenigingen al in hun basis rekening moeten houden met minder validen. Wanneer je gehandicaptensporten in de omgeving ziet, is het dichterbij en wil je er eerder naar kijken, vond Ingrid Tuinenberg, directrice Rotterdamse Vereniging Anders Sporten. Hugo Borst, sportjournalist van het AD, had een andere mening: ‘Voor de kijksport is gehandicaptensport minder interessant. Het zal binnen de journalistiek nooit de reguliere sporten overtreffen.’

Gedurende het debat kwamen verschillende debaters zelf al met mogelijke oplossingen. Denis Janmaat, adviseuse Rolstoeltoegankelijkheid, stelde voor: ‘Huizen zouden meer ontworpen moeten worden in overleg met minder validen. Zij kennen namelijk hun eigen beperkingen.’ Ook werd er algemeen vastgesteld dat er een onafhankelijk meldpunt nodig is voor klachten over het vervoer op maat. Volgens Lia Schop, voorzitster Rotterdamse Vereniging Anders Sporten en winnaar van het debat, durven ouderen ‘niet te klagen, omdat ze bang zijn voor represailles. ‘ zij gaf tevens een oplossing voor het probleem dat slechtzienden niet bij de paaltjes voor de OV-chipkaart kunnen: ‘Er moeten ribbelpaden naar de palen gelegd worden.’

Na het debat vonden er nog verschillende sportclinics plaats. Bij de clinic Rolstoeltennis was goed te zien hoe belangrijk sport is voor de gehandicapten. Carina van Welie, gehandicapte, gaf hierbij aan dat ze zelf weinig sport, omdat er te weinig mogelijkheden zijn. Volgens haar moet de media dan ook meer aandacht gaan besteden aan het sporten. Een veertienjarige minder valide jongen die meedeed met dezelfde clinic vertelde dat hij drie keer per week sport. Hij vindt het erg leuk om in beweging te zijn en doet zelf aan handbiken. Het debat was naar zijn idee goed verlopen, omdat de onderwerpen die besproken moesten worden ook echt goed besproken zijn.

Een Reactie op “Betere voorzieningen gehandicapten nodig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s